Vad arbetar en elektriker med?

Solen skiner i Karlstad. Det sägs att solen alltid skiner i Karlstad, men är det så? Nej, det är inte sant men just idag skiner solen och det gör att vi alla känner oss glada och tacksamma till vädergudarna. I mitt inlägg här idag ska jag prata några ord om hur det är att jobba som elektriker. Nu är jag inte elektriker själv men en av mina bästa vänner är elektriker och han pratar ofta om hur bra han tycker att detta jobb är. Min vän har ingen blogg men det har ju jag; så då kan jag lika gärna skriva om detta med en förhoppning om att någon av er ska känna sig manad att söka in på utbildningen. 

Elektriker behövs överallt. Det är i princip personer som bygger kraftledningar, har hand om installation av elektrisk utrustning och tar hand om säkerhetsfrågor. Det är stor skillnad mellan dem som arbetar i hus och dem som arbetar i byggnader där stora maskiner används. Dem som arbetar med hus har vanligtvis egna företag eller arbetar för större företag som arbetar med både installation av el i nya byggnader och renoveringsuppdrag. Elektriker som arbetar med de större maskinerna utför ofta också en del andra uppgifter, men jag ska inte gå in på detta mer nu…

Utbildning för att bli elektriker: De får sin utbildning på gymnasienivå men med påbyggnad på tekniska högskolor. En grundutbildad elektriker kan inte göra så mycket utan det krävs lärlingsutbildning eller påbyggnad på teknisk högskola. Sedan kan du avancera och få allt större arbetsuppgifter och till och med ha hela världen som arbetsfält om du skulle vilja det. Men min vän trivs alldeles ypperligt i Karlstad och kan inte tänka sig att jobba eller bo någon annanstans. Så nu är ni i alla fall något mer kloka på vad det här är för typ av jobb!